Smart Home – Alkalmazási lehetőségek


Napjainkban az okos otthon rendszereket sokszor rejtély övezi, vagy alábecsüljük őket, mondván csak néhány dologra hasznos, így általánosságban nem ismert a rendszerek valódi ár-érték aránya. A leggyakoribb téves megítélésből adódó kérdések:

  • Mire tudom használni?
  • Csak olyan funkciói vannak amikre nincs szükségem, akkor miért éri meg?
  • Nem túl bonyolult a működtetése?

Minden funkció vezeték nélküli megoldással megvalósítható, nem kell kábelezni, és komoly munkálatokat végezni a telepítés érdekében. Fontos szempont hogy minden funkció egy rendszerben egyesíthető, központilag automatizált és a felhasználói beállításokat csak megváltozott igények esetében kell módosítani, a felhasználónak nem kell foglalkoznia a rendszer irányításával.

A fenti kérdések szerencsére érvényüket vesztik amint tisztázódott a Smart Home rendszerek valódi fogalma, ebben szeretnénk segítséget nyújtani a lent bemutatásra kerülő példa értékű alkalmazási lehetőségekkel:

1.Fűtés szabályozás

Talán a legközismertebb felhasználási mód a fűtési rendszer szabályozása. Lehetővé teszi különálló fűtési körök működtetését akár radiátoros, akár padlófűtéses rendszerekben. Meghatározhatjuk milyen hőmérsékletet szeretnénk tartani a különböző helyiségekben akár több napszakra bontva is. Az elérhető megtakarítások jelentős részét a fűtésszámla csökkentésével érhetjük el.

2. Világítás vezérlés.

A legtöbb megvalósítható funkció a világítás vezérlésével érhető el. Rengeteg hasznos és kényelmi funkció használható ki segítségével, a variációknak szinte csak a felhasználó fantáziája szab határt. Legfontosabb tulajdonsága, hogy irányítást nem igényel, minden vezérlés automatikus mozgás érzékeléssel történik. Habár a felhasználási lehetőség végtelen, íme néhány példa a használható funkciókról:

  • Fogadófény, a házban illetve az udvaron tetszőleges -úgynevezett- világítási jelenet hozható létre, amint megérkezünk otthonunkba.
  • Éjszakai fény, csökkentett, éppen nem zavaró fényerejű megvilágítás a ház tetszőleges pontjaira, amely csak mozgásra aktiválódik. ( pl.: mosdó, stb)
  • Hangulatvilágítás, időzítve, vagy egy egyszerű gomb megnyomásával előre programozott, akár váltakozó megvilágítás hozható létre.
  • Jelenlét érzékelős világítás, csak olyan helyiségekben aktív a világítás ahol adott esetben mozgás van, a mozgás érzékenysége tetszőlegesen beállítható, így akár apróbb háziállatok mozgása is kiszűrhető.

3. Redőny vezérlés

Adott napszakokra időzítve, vagy fényérzékeléssel meghatározhatjuk hogy a redőnyök, vagy akár motoros belső függönyök automatikusan mikor zárjanak illetve nyíljanak a saját igényeinknek megfelelően. Nincs szükség kézi vezérlésre, illetve a funkció indítására.

4. Kapuvezérlés.

Nincs szükségünk különálló kapu vezérlő rendszerre, a motorok vezérlése a rendszer saját opcionálisan programozható távirányítójával elvégezhető, nincs szükség több eszközre amit magunknál, vagy az autónkban kell hordani.

5. Tűzvédelem

A tűzvédelem talán a legfontosabb biztonsági szempont egy ház/lakás esetében, szerencsére nincs szükség különálló tűzjelző rendszerre, az okos otthon rendszerünk ezt a feladatot is ellátja füst- illetve hő érzékelők segítségével.

6. Szén-monoxid detektálás

A Szén-monoxid detektálás a tűzvédelem szerves része, mégis talán ezt a legcélszerűbb mindenképpen alkalmazni biztonságunk érdekében. Mivel a Smart Home rendszer ezt a funkciót is képes ellátni, valamint jelez még az érzékelő meghibásodása esetén is, rengeteg hasznos funkciót egyesít egy rendszer alatt.

7. Vízfolyás jelzés

Bármikor előfordulhat a fürdőszobában, illetve konyhában egy törött cső esetén, hogy a víz akár az egész házat eláztatja. A padlóra szerelt víz érzékelők segítségével a központi egység automatikusan elzár bármilyen tetszőleges, vagy akár a fő vízcsapot motoros szelep segítségével. Így időben megelőzve a beázást ahol ennek veszélye fennállhat.

8. Lopás, betörés elleni védelem

Minden ház illetve lakás esetében fennáll a betörés veszélye. A saját Smart Home rendszerünkre bármilyen technológiával rendelkező riasztó illetve kamera telepíthető. Továbbá ajtó, és ablak nyitás érzékelők segítségével a riasztó aktiválható.

  • Opcionális lehetőség megtörtént betörés esetén a világítás és redőny vezérlés segítségével a betörők megzavarása.
  • Megelőzésben hasznos funkció lehet a Jelenlét szimuláció, ha elutazunk hosszabb időre. Ez esetben a redőnyök és a világítás véletlenszerű automatikus, vagy időzített mozgatásával azt a látszatot kelthetjük, hogy valaki éppen otthon tartózkodik.

9. Öntözés vezérlés

Smart Home rendszerünk nem feltétlenül csak a házon belül használható. Kiegészíthető a kerti díszvilágítástól kezdve egészen az öntöző berendezés vezérléséig, így nem kell a fű vagy a veteményes locsolásával sem bajlódni.

10. Multimédia kezelés

Kellemesebb a hazaérkezés amikor kedvenc számunk automatikusan megszólal az ajtónyitást követően otthoni HiFi rendszeren, vagy szeretnénk az egész lakásban vezérelhető hangrendszert összeállítani. Igény szerint egyéb szórakoztató elektronikai rendszerek irányítása gond nélkül kivitelezhetővé válik.

11. Elektromos berendezések kezelése

Nincs kényelmesebb annál ha éppen használni kívánt elektronikai berendezésünket a napi rutinunkhoz tudjuk igazítani, például, hogy a reggeli kávé ébredés után már a konyhában elkészüljön, vagy ha napközben szeretnénk elindítani a mosást, hogy hazaérkezéskor készen várjon. De akár az előző este előkészített reggeli pirítós is elkészül pontban akkor amikor mi szeretnénk.

A legfontosabb funkció:

Bármilyen egyedi igény kivitelezhető amely a felhasználó személyes kényelmét szolgálja, az igények személyenként változnak, de még sem létezik olyan opció, amelyet a megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel ne lehetne megvalósítani.

Amennyiben bármilyen egyedi kérdés felmerül Önben, vagy egyedi Smart Home megoldásokkal kapcsolatban érdeklődik, keressen minket bizalommal Elérhetőségeinken, vagy tegye fel kérdését Fórumunkon!