Smart Home – Épületautomatikai kérdések-válaszok


Egy családi ház vagy lakás építésénél, felújításánál felmerülhet az igény a modern korban egyre jobban előtérbe kerülő technológia, az okos otthon (Smart Home) kialakítására.

Amikor megszületik a döntés, hogy az épületautomatikát választják, számtalan kérdés fogalmazódik meg:

– Milyen rendszert válasszak?

– Megtérül-e és nem bánom-e meg?

– Kivel csináltassam?

Célunk, hogy segítséget nyújtsunk minden ilyen jellegű kérdés megválaszolásával és az igényeknek megfelelően a legjobb, legkedvezőbb megoldást ajánljuk.

Milyen rendszert válasszak?

A jelenlegi piacon számos épületautomatikai rendszer található. A megfelelő rendszer kiválasztásához szükséges eldönteni, hogy mi a kívánt funkció. Ezek a funkciók lehetnek: fűtés-hűtés vezérlés, világításvezérlés, redőnyvezérlés, riasztó és biztonság, beléptetés, médiacenter.

Megtérül-e és nem bánom-e meg?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az épületautomatikai rendszerrel ellátott épületekben az energiafelhasználás jóval kedvezőbb. A költséghatékonyság mellett a komfort érzet növelése is fontos szempont. Lehetőség nyílik például fűtésszabályozásnál előre beállított kívánt értékek megadására akár távolról is, így hazaérkezéskor már a kívánt hőfokú lakás vár. Erről a témáról további részletek az előző blog bejegyzésben olvasható. (link)

Kivel csináltassam?

Egy új épületautomatikai rendszer kialakításához szükséges folyamatok a következők: egyeztetés – tervezés – kivitelezés – programozás/üzembe helyezés – átadás. Az egyeztetés során a felmerülő igények megbeszélésre kerülnek, ezek alapján a következő lépés a tervezési fázis. Ezután megszületik egy terv, aminek segítségével a kivitelezés történik. A kivitelezés magába foglalja a helyszíni munkálatokat, a szükséges kábelezést, terepi eszközök felhelyezését, terv szerinti bekötését, az épületautomatikai rendszer elemeit tartalmazó villamos elosztószekrény gyártását, bekötését. Végül a vezérlő modulok felprogramozásra kerülnek és minden terepi eszköz, illetve a program helyes működésének ellenőrzése után átadható a rendszer.

Mindenkinek szíve joga eldönteni kivel szeretné ezeket a fázisokat elvégeztetni.

A ControlsPlan minden fázis megvalósításában segítséget nyújt, így a folyamatok egy helyen vannak kezelve, megkönnyítve a munkát.