Smart Home és a napelem rendszer

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az energia takarékosság, az önellátó háztartások és a környezetvédelem napról napra előtérbe kerülnek. Fontos, hogy a lehető legtöbb energiát megújuló forrásokból állítsuk elő, és ehhez a mai napig a legalkalmasabb eszköz az otthoni napelem rendszer. Ma már szintén elérhető áron telepíthetünk egy saját rendszert ami teljes mértékben ellátja háztartásunk energia igényét. Bármennyire is szeretnénk takarékoskodni, néha nem magától értetődő, hogy mikor szükséges és mikor szükségtelen, ebben segíthet Okos Otthon rendszerünk.

De hogyan optimalizálhatjuk a fogyasztást, amikor éppen borongós időben nem közel 100% teljesítménnyel üzemel a rendszerünk? Alap esetben ilyenkor normál fogyasztás mellett a hálózatból pótolhatjuk a kiesést. Ezen a ponton hívhatjuk segítségül Smart Home rendszerünket, amely tudni fogja mikor ajánlatos takarékoskodnunk.

Bizonyos igények szerint előre beállított Okos Otthon rendszerünknek megszabhatjuk hogy 50-60% teljesítmény felett normál módon működjön, minden kényelmi funkciót ellát legyen az bármilyen energia igényes tevékenység: hangulat világítás, multimédia kezelés, öntözőrendszer kezelés és egyéb saját ízlésünknek megfelelően néha mellőzhető funkció. Aminek automatikus vezérlésének szüneteltetése időnként számunkra elfogadható.

Amennyiben az energia termelés szintje a kritikus érték alá esik, elkezdenénk hálózatról táplálni az említett fogyasztókat, azonban a Smart Home rendszerünk automatikusan mellőzni kezdi ezeket, így energiát spórol és minimalizálja a hálózatról érkező energiát. Ezáltal lehetővé válik hogy csak a lecsökkent energiaszinten csak a létfontosságú eszközöket használjuk. Amint a napelem rendszerünk újra termelni kezd, ismét visszaáll az eredeti program amely maximális kényelmünket szolgálja.

Természetesen ezen funkció maximálisan személyre szabható, kikapcsolható, és finomítható, kényelmes működése csak tapasztalati úton optimalizálható. Az energia takarékosság mértéke csak saját elhatározásuk kérdésévé válik. Azonban segít egy lépéssel közelebb kerülni a fenntartható jövő megvalósítása felé.